SURYA, A NAP SZIMBÓLUMA INDIÁBAN

A nap, magasztosabb nevén az égbolt égköve (pardon, jewel of the sky!) az egyik legősibb szimbólum így nem csoda, hogy minden kultúrában felbukkan és vagy egy billió különböző jelentést társítanak hozzá.

Surya2
Surya2

Ázsia szerte gyakran ábrázolják vörös korongként, benne a háromlábú varjúval. E mitikus lény az erő szimbóluma, Koreában úgy tartják, hogy amíg egy teknős él a holdban, addig a három lábú varjú a napban, ő pedig hatalmasabb az összes mitikus lénynél, még a sárkánynál, vagy a főnixnél is. A napba foglalt háromlábú varjú a mai napig elterjedt nemzeti szimbólum, sportegyesületek jelképeként és különböző márkák logójában is feltűnik Kínában, Japánban és Koreában is.

A nap és maga a napisten szanszkrit neve is Surya (szerencsére van magyarosított neve: Szúrja!). A hinduizmus alapművei, a Védák szerint ő a legfontosabb istenség. Haja arany színű, kezében lótuszvirágot tart, szekerét pedig hét ló húzza megállás nélkül a föld körül, hogy fényt biztosítson lakói számára. Fényt, bölcsességet, igazságot, tudást, intelligenciát, és éber tudatosságot jelképez. A nap magát a létezést szimbolizálja, de folytonosságot, halhatatlanságot, stabilitást, tisztaságot, mentális ragyogást, aranyat, mindent látó szemet és ezáltal tanút is jelent. Gyakran ábrázolják piros korongként, közepén egy ponttal, vagy éppen a körből a négy égtáj felé mutató sugarakkal. De a nap értelmezéséhez hasonlóan ábrázolása is eltér a különböző kultúrákban, Mezopotámiában például szárnyakkal illusztrálták.

Abból pedig, hogy lemenő vagy felkelő Napot látsz-e a DAIGE pólón, hasonlóan messze menő pszichológiai következtetéseket vonhatsz le, mint a félig teli-félig üres pohár dilemmájából.

Read more