Egyéb kategória

Miért a hindu templomok a legszebbek?

A cím természetesen csak clickbait, a szépség szerintünk is szubjektív, még templomok esetében is. De azért egy ilyen komoly színpaletta láttán vallástól és építészettörténeti előképzettségtől függetlenül mindenkinek tágra pattan a pupillája. De Indiában nem csak a
templomok tobzódnak a szivárvány minden árnyalatában, a lakóházak, a ruhák, a kerámiák, az arcokat díszítő festékek is vibrálnak. Ha Indiában jársz, jó, ha a kezdeti sokk után, a
színek mögé látsz!


India lakosságának 80%-a hindunak vallja magát, ezért a városok és lakosság összképén határozottan a hindu jegyek érvényesülnek. Istenábrázolásaikra erőteljes színhasználat jellemző, ugyanis így fejezik ki isteneik pozitív tulajdonságait: minden szín egy természeti jelenségnek vagy elemnek - föld, ég, Nap és így tovább - feleltethető meg, és a természeti jelenséggel kapcsolatos érzetekkel és funkciókkal ruházzák fel a lefestett személyt. A hinduizmus tehát a természetből inspirálódik, és a természet felerősített színein keresztül üzen.

A VÖRÖS
A vörös, az agyak színe a hindu vallásban a legfontosabb szín, mely érzékiséget, tisztaságot és termékenységet is jelent, ezért az olyan örömteli ünnepekkor mint esküvő, gyermek születése, fesztiválok stb. előszeretettel használják. A menyasszonyok haját gyakran festik ilyenkor vörösre, és ezért tesznek piros pöttyöt is a homlokukra. Ráadásul a harcos anyaistennő, Durga attribútuma, aki szenvedéllyel harcol a gonosz démonok ellen, hogy fenntartsa a békét.


A SÁFRÁNY
A sáfrány a legszentebb szín, eredete a tűz, és a fény keresésére, és az égés folyamán elért megtisztulásra utal. A vallási absztinenciát is jelképezi, így azokhoz a férfiakhoz kötődik, akik lemondtak a földi javakról. Ezért látható szinte minden hindu templomon sáfrányszínű, háromszögletű zászlókból vart girland.


A SÁRGA
A sárga a tanulás, fejlődés színe, de utalhat a boldogságra, békére is. A tavaszhoz, a természet és az elme ébredéséhez köthető, ezért a tavaszi fesztiválokon a hinduk sárgába öltöznek és sárga ételeket is fogyasztanak. Vishnu, Krishna és Genesha is sárga ruhában jelennek meg az ábrázolásokon, ezzel utalva arra, hogy ők segítik a hindukat a
boldogsághoz vezető úton és ők azok, akik a tudás teljes birtokában vannak.

A ZÖLD
Az ünnep színe, mely az életet és az örömöt jelképezi, ezért az özvegyek sosem viselnek zöldet, ünnepeken viszont az imádságok gyakori kellékei a zöld színű tárgyak, levelek. A zöld a szemnek megnyugvást, az elmének harmóniát jelent.

A KÉK
A kék a természet, így Isten megnyilvánulásának a színe, aki elhozza a békét, és boldogságot és újjászületést a hinduk számára. Számos hindu istenség, köztük Vishnu, krishna és Shiva bőre is kék, mely bátorságukat, elhivatottságukat és védelmező szándékukat szimbolizálja. Az eget és a vizet, így az örökkévalóságot és
a természet nyugodt oldalát jelképezi, melyből bőven adott a teremtő a hinduknak, hogy meg tudjanak birkózni az élet nehézségeivel.


A FEHÉR
Hét különböző szín keveréke, mely a hindu vallás ágazataira utal. A békét és a tudást szimbolizálja, ezért a bölcsesség istennőjéhez, Saraswatihoz köthető szín, - akit általában fehér ruhában, fehér lótuszon ülve ábrázolnak -, de szinte minden hindu isten képén fellelhető egy kis fehér, míg a vallási vezetők pedig talpig fehérben járnak.