MIÉRT A HINDU TEMPLOMOK A LEGSZEBBEK?

A cím természetesen csak clickbait, a szépség szerintünk is szubjektív, még templomok esetében is. De azért egy ilyen komoly színpaletta láttán vallástól és építészettörténeti előképzettségtől függetlenül mindenkinek tágra pattan a pupillája. De Indiában nem csak a templomok tobzódnak a szivárvány minden árnyalatában, a lakóházak, a ruhák, a kerámiák, az arcokat díszítő festékek is vibrálnak. Ha Indiában jársz, jó, ha a kezdeti sokk után, a színek mögé látsz!​

India lakosságának 80%-a hindunak vallja magát, ezért a városok és lakosság összképén határozottan a hindu jegyek érvényesülnek. Istenábrázolásaikra erőteljes színhasználat jellemző, ugyanis így fejezik ki isteneik pozitív tulajdonságait: minden szín egy természeti jelenségnek vagy elemnek - föld, ég, Nap és így tovább - feleltethető meg, és a természeti jelenséggel kapcsolatos érzetekkel és funkciókkal ruházzák fel a lefestett személyt. A hinduizmus tehát a természetből inspirálódik, és a természet felerősített színein keresztül üzen.

VÖRÖS

A vörös, az agyak színe a hindu vallásban a legfontosabb szín, mely érzékiséget, tisztaságot és termékenységet is jelent, ezért az olyan örömteli ünnepekkor mint esküvő, gyermek születése, fesztiválok stb. előszeretettel használják. A menyasszonyok haját gyakran festik ilyenkor vörösre, és ezért tesznek piros pöttyöt is a homlokukra. Ráadásul a harcos anyaistennő, Durga attribútuma, aki szenvedéllyel harcol a gonosz démonok ellen, hogy fenntartsa a békét.

Hindu6
image-15

SÁRGA

A sárga a tanulás, fejlődés színe, de utalhat a boldogságra, békére is. A tavaszhoz, a természet és az elme ébredéséhez köthető, ezért a tavaszi fesztiválokon a hinduk sárgába öltöznek és sárga ételeket is fogyasztanak. Vishnu, Krishna és Genesha is sárga ruhában jelennek meg az ábrázolásokon, ezzel utalva arra, hogy ők segítik a hindukat a boldogsághoz vezető úton és ők azok, akik a tudás teljes birtokában vannak. A sáfrány sárga pedig a legszentebb szín, eredete a tűz, és a fény keresésére, és az égés folyamán elért megtisztulásra utal. A vallási absztinenciát is jelképezi, így azokhoz a férfiakhoz kötődik, akik lemondtak a földi javakról. Ezért látható szinte minden hindu templomon sáfrányszínű, háromszögletű zászlókból varrt girland.​

An Indian security personnel stands guard amidst the gold-plated pillars of the Hindu god Shiva temple before the arrival of Hindu nationalist Narendra Modi, prime ministerial candidate for India's main opposition Bharatiya Janata Party (BJP) and Gujarat's chief minister, at Somnath in the western Indian state of Gujarat February 1, 2014. REUTERS/Amit Dave (INDIA - Tags: RELIGION SOCIETY POLITICS ELECTIONS) - RTX183CX
image-13

ZÖLD

Az ünnep színe, mely az életet és az örömöt jelképezi, ezért az özvegyek sosem viselnek zöldet, ünnepeken viszont az imádságok gyakori kellékei a zöld színű tárgyak, levelek. A zöld a szemnek megnyugvást, az elmének harmóniát jelent.

Hindu3
Hindu5

KÉK

A kék a természet, így Isten megnyilvánulásának a színe, aki elhozza a békét, és boldogságot és újjászületést a hinduk számára. Számos hindu istenség, köztük Vishnu, krishna és Shiva bőre is kék, mely bátorságukat, elhivatottságukat és védelmező szándékukat szimbolizálja. Az eget és a vizet, így az örökkévalóságot és a természet nyugodt oldalát jelképezi, melyből bőven adott a teremtő a hinduknak, hogy meg tudjanak birkózni az élet nehézségeivel.

Hindu2

FEHÉR

Hét különböző szín keveréke, mely a hindu vallás ágazataira utal. A békét és a tudást szimbolizálja, ezért a bölcsesség istennőjéhez, Saraswatihoz köthető szín, - akit általában fehér ruhában, fehér lótuszon ülve ábrázolnak -, de szinte minden hindu isten képén fellelhető egy kis fehér, míg a vallási vezetők pedig talpig fehérben járnak.

Read more