KORTÁRS MINIATÚRÁKAT A FALAINKRA!

Egyszer elkapott a hév, hogy kollázsolni szeretnék, egyrészt, hogy egyedi és személyes tárgyakkal dekoráljam a falakat a lakásban, másrészt, hogy újrahasznosítsam a temérdek sok magazint, amiktől nem lehet megmoccantani a dohányzóasztalt…

Aztán kitaláltam, hogy mennyire jó lányos program lenne ez egy vasárnap délutánra, ahogy letelepszünk a szőnyegre, lapozgatjuk a poros magazinokat, vagdosunk és ragasztunk, és közben mindenki kipakolja, ami nyomja a lelkét. Sikerült is eladni az ötletet a barátnőknek, de a kipakolás része annyira jól ment egyeseknek, hogy egyetlen kollázs készült el úgy kb. 6 óra alatt, az enyém. Viszont azt máig szívesen nézegetem a falon: rajta egy régi Use unused kampányfotóval meg egy Perlaki krumpliképpel, National Geographic-os majommal, kecskével, miegymással. Azóta is tervezgetem a sorozat második részét, de amikor Melinda megmutatta a nyári kollekció egyik inspirációját, Alexander Gorlizki, indiai kortárs képzőművész miniatúráit, a kollázsoknak új kihívói akadtak!

Mini3

Kövirózsa fejű katona, tigris mintázatú tehén, lézernyelvű basset hound és fókát masszírozó táncosnő mindez részletgazdag tapétamintákon.

Megőrülök, és őrült miniatúrákra vágyom! Na de hogy csinálja az Alkotó? Gorlizki, miután felfedezte magának a tradicionális indiai miniatúrákat, felkért egy profit, Riyaz Uddin, miniatürista festőt, hogy közöset vágjanak bele a képalkotásba. 1996-ban stúdiót nyitott Dzsaipurban, és kifejlesztette a saját miniatúra receptjét:Inspirálódás – Gorlizki az indiai miniatűr képi hagyományok mellett számtalan forrásból inspirálódik, mind keletiből és nyugatiból, történelmiből és jelenkoriból, művésziből és mindennapiból. Konkrétan például japán és maláj textilmintákból, hollywoodi portréfotókból, hindu spirituális motívumokból vagy éppen viktoriánus kori képeskönyvekből. “Nem igazán hiszek az eredetiségben – vagy inkább azt hiszem, hogy túl van hangsúlyozva.” – mondja ő, majd húz egy lézercsíkot a basset pofájából.

Mini3
Mini

Tervezés 1 – Átemel és új kontextusba helyez elemeket, kontrasztos kapcsolódásokat, új történetet hoz létre. De hisz ez akkor a kollázs kistestvére!
Tervezés 2 – A kitalált képek antik papírra vagy fényképre rajzolja fel, majd átadja azt a miniatüristáknak.
Színezés – Uddin, és a többi vele dolgozó művész, a 600 éves festészeti stílus nagymesterei elkezdik kitölteni a körvonalakat pigmenttel és arannyal egy-egy egyszálú ecset segítségével.
Pingpongozás – Gorlizki és a többi művész felváltva dolgoznak a festményeken, sokszor New York és Dzsaipur között oda-vissza postázva azokat – a képek így rétegről rétegre épülnek fel, van, hogy évek alatt. Így minden alkotás valódi közös munka, és egy bensőséges dialógus eredménye.

Szóval lányok, egy kis miniatúra adok-kapok a Pest-Buda tengelyen?

Read more