HONNAN JÖTTÉL COWBOY?

Valószínűleg megegyezhetünk abban, hogy kevés „amerikaibb” jelenség létezik, mint a naplementében ellovagló, jellegzetes öltözékű cowboy képe. Meglepő módon azonban egyáltalán nem amerikai találmányról van szó, de ég csak nem is a kontinensen született meg.

Cowboy3
Cowboy4

Az első cowboyok feltehetően az első spanyol telepesekkel érkeztek Amerikába, hogy a hasonló területi és időjárási feltételeknek köszönhetően meghonosítsák a lóháton történő csordaterelés hagyományát az (akkor még) újnak számító világrészen. Ezek a vaquero-k (a spanyol vaca, azaz marha szóból képeznek) Amerikába érkezve először a mai Mexikó területén, a spanyol nagybirtokosok földjein (hacienda) kezdtek el dolgozni, hogy aztán onnan egyre északabbra, Texasban és Kaliforniában is megvessék a lábukat. Később az angol nyelvterületen kezdték el őket, nevüket egyenes fordításban használva cowboynak hívni.

Maga a vaquero kultúra az ibériai félszigeten a középkor óta divatosnak számított. Itt a legelhető növényzet hiánya miatt akár hetekig kellett a csordát terelni, hogy azok megfelelő mennyiségű táplálékhoz jussanak. Ezt a legeltetési rendszert pedig nem mások, mint az egykor itt uralkodó mórok honosították meg az országban, amit egészen a Közel-Keletről importáltak magukkal.

Ahhoz tehát, hogy Clint Eastwood ellovagolhasson az említett naplementében, ahhoz legalább négy ország három különböző kultúrájának találkozása, több száz év és ki tudja hány ezer kilométer kellett.

Good old Clint, we still love you!

Read more