GANÉSA, A PROBÉLKOZÁSOK ELEFÁNTFEJŰ ISTENE

Az Elephas maximus, vagyis az ázsiai elefánt- afrikai rokona után- a második legnagyobb szárazföldi állat. Bonyolult kapcsolat fűzi az emberiséghez, kulturális szimbólummá emelkedése főként annak tudható be, hogy rendkívüli hasznossága mellett egyszerre félelmet keltő és lenyűgöző állat is. A történelem különböző pontjain ételként, majdhogynem legyőzhetetlen háborús gépezetként és imádott istenségként is tekintettek rá az emberek. Egyértelműen erőt, egyediséget, nagyszerűséget és hatalmat szimbolizál, de ezek mellett intelligenciát, érzékenységet és bajtársiasságot is társítanak hozzá. Ehhez pedig szorosan kapcsolódnak Ganésa, az egyik legfontosabb hindu istenség tulajdonságai is.

Ganesha6

Anyja, a legfőbb istennő Párvati akkor szülte fiát, amikor férje Siva távol volt, így apa és fia nem ismerték egymást. Egy alkalommal, amikor Párvati fürdőzött, megkérte Ganéshát, hogy őrködjön, amikor azonban Siva hirtelen felbukkant éktelen haragra gerjedt a jóképű férfi láttán és menten levágta a fejét.​

Amint azonban rájött áldozata kilétére, megparancsolta embereinek, hogy hozzák el az első állat fejét, amelyet találnak, ez pedig egy elefánté volt. Azt tartja a mondás, hogy még jót is tett neki azzal, hogy megmentette a gyönyörű férfit a hiúságtól. De a fejcserés fortély azt is szimbolizálja, hogy néha különös megoldások vezetnek eredményre. Ganésa azóta is az akadályok legyőzésének istene. De ezenkívül az új kezdeteké, a vállalkozásoké, az utazásé és a próbálkozásé is, ami mint tudjuk, minden siker kulcsa. Az, hogy a tudományok és a művészetek védnökének is tartják pedig az jelképezi, hogy jegyezte le a hinduizmus szent szövege, a Védák egy részét is. Úgy tartják, fél agyara bele is tört az írás hevébe!

Read more