EZ A FESTMÉNY-KUTYA LENNÉL A HOROSZKÓPOD SZERINT

Jean Honoré Fragonard: A Woman with a Dog

Mikor születtél? Megmondjuk melyik festett kis házikedvenc lennél!

Hivatalosan is a legfurcsább szókapcsolat, amit valaha leírtam: a festmény-kutya. De meg tudom magyarázni! A kiváltságosok az elmúlt -de főleg a 18-19.- századok jelentős és kevésbé jelentős festményein örökíttették meg maguk mellett kedvenceiket. Ennek a műfajnak rengeteg rajongója akad ma is, mert a kutyák (néha más állatok, például majmok) sokszor abszurddá teszik az egyébként komoly, tekintélyt parancsoló portrékat. Nehéz eldönteni, hogy a festő szándékosan ábrázolta ilyen mulatságosnak a kutyusokat, vagy csak a 21. századból visszatekintve tűnnek annak. Minden esetre néha szinte személyiségjegyeket, történeteket látunk egy-egy kedvenc fura testtartásába vagy arckifejezésébe, ahonnan már igazán nem nagy ugrás ezeket a tizenkét állatövi jegy valamelyikéhez társítani.
Te melyik festmény kutyus vagy?KOS

Tudom, tudom, téged mindig mindenki csak hergelni akar! Meg te ilyen „temperamentumos vagy” - védekezel az esetleges kritikákra. Ami teljesen rendben van, de néha nem árt önvizsgálatot tartani: megéri neked állandóan vicsorogni és felkapni a vizet minden apróságon? Nem lehetne azt a sok energiát máshova összpontosítani? Nyugodj meg, a gazdid (szerelmed) téged sokkal jobban szeret, mint azt a nyamvadt kék madarat!


Jean-Marc Nattier: Portrait of the Marquise d'Antin

BIKA

Drága ékszerek? Bársonypárnán heverészés? Otthon maradni de a legnagyobb luxusban, minden finomsággal és szépséggel körülvéve? Fuck yeah! - mondod te és nem tudunk hibáztatni érte. Az a fajta hedonista vagy, aki megdolgozott a luxus körülményeiért, szóval megérdemli, hogy élvezze őket! De azért néha emlékeztesd magad, hogy az, hogy eléred, amit akarsz nem egyenlő azzal, hogy mindig igazad van.
IKREK

Alkalamazkodó és sokoldalú vagy, szeretsz a társaság középpontja lenni és mindent kibeszélni bármilyen szociális közegben mozogsz is, természetesen te vagy a mopsz ezen a festményen! Ha valaki, te tutira rá tudod beszélni a haverjaidat bármire, például a gazdátok fegyvereinek és ópiumos fiolájának (tippelek!) elcsenésére is! Tökjó, hogy mindig mindent meg akarsz nyerni, de közben néha készíts listát arról, hogy miket és kiket áldoztál fel a győzelemért.

Jean-Baptiste Oudry: Le Serail du Doguin
RÁK

Szerinted kétfajta ember létezik a földön, a legjobb barátaid (imádod kijelenteni, hogy ki konkrétan „A legjobb barátod” még 80 évesen is, míg mások az oviban maguk mögött hagyták ezt a kifejezést) és mindenki más, aki kívül esik kegyeiden. A belső körhöz ragaszkodsz, mint kutya a csonthoz (hah!), tűzön-vízen át, de mindenkit csúnyán megugatsz, aki nem a barátod. Nyugi, haver, senki nem akarja elvenni az unalmas képű gazdidat!

Italian Portrait Of A Lady With A Dog
OROSZLÁN

Te viszed el a hátadon az egész showt! Egy fáradhatatlan és stílusos agár elszántságával vívod ki mindenki figyelmét. Vagy talán nem mindenkiét? Oh minő borzalom, pont a gazdád rád sem hederít! Ez pedig akkora sebet ejt az egódon, hogy hónapokig sértetten nyalogatod majd sebeidet. Ne vedd ilyen komolyan magadat, szuperfantasztikus vagy akkor is, ha egy valaki ezt nem veszi észre!

Gennaro Basile: Adels von Gennaro BasileSZŰZ

Ha festmény-kutya lennél, te lennél a pitizés királynője, de a legjobb értelemben véve! Te vagy a maximalista, túlteljesítő, a tökéletességért (=legjobb falatért) a végtelenségig pepecselő kis házikedvenc. Nem tudni pontosan miért olyan fontos neked a lehető legtöbb dupláját nyújtani. Talán, hogy ne kelljen szembenézni a lét értelmetlenségével és banalitásával? Amíg elfoglalod magad, nem is kell! De a cuki masnid is ügyesen tereli a figyelmet!

Vittorio Reggianini: Regina MendoncaMÉRLEG

Azt gondolod, hogy te vagy a csendben szenvedés nagymestere. Ez a valóságban inkább úgy néz ki, hogy bármibe belemész, mert nem mered őszintén megmondani, hogy nem tetszik a helyzet. Vagy éppen a döntésképtelenséged űz bele. De miután megtörént a baj (úgynevezett altesti csupaszítás), nem bírod megállni, hogy ne fészkeld magad kényelmesen a drámai, könnyes szemű mártír szerepébe. Ha többször vállalnál felelősséget és kiállnál a döntéseid mellet, kevesebb baj érne!

Antonio María Esquivel: Concepción Solá Garrido with her PuppySKORPIÓ

Legyen bármilyen ártatlan is a gazdád (szerelmed), te mindig összeesküvést sejtesz a háttérben. A Skorpiót féltékenynek nevezni óriási klisé, mégis, le merném fogadni, hogy amint elkészült a festmény, ez a fekete kis Skorpió kutya ici-pici darabokra tépte gazdája babáját. Gondoltál már arra, hogy ha többet mutatnál meg magadból azoknak, akik közel állnak hozzád, akkor nem gyűlne fel annyi indulat benned, hogy vulkánként törjön ki időnként?

Cornelis Troost: részlet a Family Group near a Harpsichord című képből
NYILAS

Játék, móka, könnyedség, felfedezés! Ezek éltetnek. Úgy irtózol a komoly beszélgetésektől, mint kutya az állatorvostól. Őrületesen szórakoztató társaság vagy, fel kéne írni téged gyógyszerként receptre az embernek egy fárasztó nap után. De néha csekkold magad, valóban a kíváncsiság és nyitottság hajt-e, nem pedig a problémákkal való szembenézés elkerülése.

Samuel Woodforde: Portrait of Maria Palmer Hoare


BAK

Te vagy a legfelelősségteljesebb kutya a földkerekségen, kölyökkutya korod óta gyakorlatilag te neveled a gazdádat és nem fordítva. És hát sajnos úgy tűnik, hogy a gazdád (szerelmed) egyáltalán nem értékel téged, de sebaj te csak továbbra is tedd rendbe az életét. (Történelmi tény: a festő alig tudta befejezni képét, mert a kis Bak kutya rendben elpakolt és kitakarított mindent, kifizette gazdája adósságait, majd új kihívások után nézett.) Néha azért fárasztó szuperkutyának lenni, nem?

Jean-Baptiste Greuze (1725–1805) The Broken Mirror
VÍZÖNTŐ

Az ég tudja, miért akarod megnyalni a gazdád hónalját, te csodabogár, de biztosan alapos indokod van rá és okosan meg is tudnád magyarázni! Csendes magabiztosságod miatt azonban senki sem meri megkérdőjelezni furcsaságod. Semmit nem utálsz annyira, mint a kliséket, de néha kicsit megjátszósan hat, hogy annyira élvezed különbözőséged. De az is lehet, hogy a hónaljnyalás volt a nyitja annak, hogy válj emberré és kisfiúként vagy festőként távoztál ezután, bármit kinézek belőled!

Jean-Baptiste Greuze: Boy with a Dog


HALAK

Finom lelkű és édes vagy, szinte túl jó is erre a világra, az álmodozást profi szinten űzöd. Könyvek, filmek, színház, vagy csak jövő tervezgetés, bármelyik legyen is a drogod, lényeg, hogy kiutat mutasson az unalmas valóságból. Nem is tudom, hogy a könyvben olvasottakra hangolódsz-e rá jobban, vagy a gazdád (szerelmed/barátod/bárki akit egy perce ismersz stb.) érzéseire, de ne felejtsd el, hogy az empátiát is túl lehet tolni. A megszállottsággal kell még vigyáznod, irányuljon az bárkire vagy bármire, túl sok megárt mindenből!

Charles Burton Barber: Blonde and brunette

Szerző: Virág Zsófia

Read more