A VADNYUGAT KIRÁLYNŐI

A western-filmekben a nők legtöbbször csak mellékszereplőkként, a rosszarcú banditáknak kiszolgáltatva, majd a főhős által felszabadítva jelennek meg. Ez erősen hajaz a királylány-sárkány-lovag mesék felállására, és legalább annyi köze is van a valósághoz, mint ezeknek a tündérmeséknek. A cowgirl fogalma bár valószínűleg egyidős a vadnyugatéval, de arra, hogy szélesebb körben is elfogadottakká és elismerté váljanak egészen a 19. század végéig kellett várni. Azon túl, hogy a nők szavazati jogot kaptak (bár először még csak néhány nyugati parti államban) 1869-ban, egy technikai újításra volt szükség, hogy a cowboy kultúra is emancipálódni tudjon.

Az amerikai polgárháború után Charles Goodnight, legendás marhatenyésztő western mintára átalakította az addig használatos női nyerget. A kényelmetlen, hosszabb munkavégzésre alkalmatlan eszköz innentől lehetővé tette, hogy az addig nagyrészt gyalogszerrel vagy szekéren utazó nők is nyeregbe kerülhessenek, és akár ugyanazokat a feladatokat is el tudják látni, mint férfi társaik. Az igazi áttörést azonban a század végén megjelenő rodeók és vadnyugati történeteket megjelenítő utazó showműsorok (Wild West Show) hozták el. Ezekben már rendszeresen léptek fel nők is, akár nemzetközi ismertségre is szert téve.

Lucill Mulhall

Lucill2

Lucille Mulhall egyike volt az első olyan nőknek, akik férfiakkal együtt versenyezve mutathatta meg képességeiket a nagyközönségnek. Életében őt hívták a rodeók, a nyugati préri és a nyereg királynőjének is. Amellett, hogy saját Wild West Show társulatot hozott létre, egy saját rodeót is alapított.

Prairie Rose Henderson

Rose4

Prairie Rose Henderson amellett, hogy az első női hivatásos sportolók között tartják számon, az első nő volt a történelemben, aki betöretlen lovat ült meg egy rodeón (Bronc riding). Nem csak show-kban, de némafilmekben is szerepelt (pl. Cowboy Jazz, 1920)

Fannie Sperry Steele

Fannie Sperry Steele volt az első, akit beiktattak a National Cowgirl of Fame-be. Korának egyik legjobb női lovasa volt, legalább is az egyetlen, aki anélkül ülte meg a lovakat a rodeókon, hogy megkötötte volna a kengyelt a ló hasa alatt (ezt csak nőknek engedélyezték akkoriban).

Annie Oakley

Annie2

Annie Oakley feltehetően a legjobb mesterlövészek közé tartozott a vadnyugaton. Állítólag becenevét („Little Sure Shot”) magától Sitting Bull törzsfőnöktől kapta. Hírneve Európába is eljutott, a legenda szerint egyszer II. Vilmos német császár cigarettájának a végéről lelőtte a hamut.

Read more